Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 

LUGUBERE LANGE WANDELING

Door: Paul Lindeboom

DE MARATHON – STEPHEN KING

Voordeel van een lekkere lange vakantie: onderuitgezakt in je luie stoel lekker lang lezen. Ook deze kerstvakantie was het weer feest, het boek De Marathon van horrormeesterverteller Stephen King binnen een paar dagen uitgelezen. Het boek dat met de originele titel The Long Walk beter gesierd zou zijn, want het betreft hier niet een 42km lange hardloopwedstrijd of een (zoals bij schaatsmarathons) afstand van 100km, maar veel en veel verder. John F. Kennedy’s uitspraak uit 1962: ‘Ik zou iedere Amerikaan willen aanmoedigen zo vaak mogelijk te wandelen. Dat is meer dan gezond, het is leuk.’ wordt met dit boek postuum meer dan op zijn wenken bediend.

De roman lijkt gloednieuw want pas uitgebracht in 2017. Maar onder het pseudoniem van Richard Bachman werd de tekst al in 1979 uit de typemachine van de toenmalige student King gerold. Die toen nog geen bestsellers als Carrie en The Shining had uitgebracht en dat nu eindelijk wel onder zijn eigen naam aandurfde.

Het verhaal is ietwat luguber en zeer van toepassing op de Landmacht van tegenwoordig vanwege de doelgroep. Honderd jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud hebben zich door fysieke en psychologische tests gewerkt en mogen in een Amerika dat door de militaire politie geregeerd wordt, aangevoerd door De Majoor, deelnemen aan een monsterwandeltocht waarbij de prijs alles omvat wat de winnaar maar weet te bedenken. De hoofdpersoon, een 16-jarige inwoner van de staat Maine, speelt in feite een thuiswedstrijd tegen 99 tegenstanders, die allen een wandeltempo van minimaal 6 km/u dienen te handhaven. Naast de weg rijdt een halve-rups voertuig met daarop twee soldaten, voorzien van supersonische apparatuur die de snelheid van een ieder tot 4 cijfers achter de komma monitort. Kom je onder de vereiste minimumsnelheid, bijvoorbeeld als je even je benen wil strekken of moet piesen, dan krijg je een eerste waarschuwing. Die je in de uren daarna weer kwijt kunt spelen door de vereiste snelheid weer langdurig weet vast te houden. Na drie waarschuwingen komt het selectiecriterium voor de eindwinst om de hoek kijken: de soldaten schieten je dood. Zou wat zijn in de Vakol of Eco, om het kaf van het koren te scheiden en de oude Remedial Pelotons zo klein mogelijk te houden. Ongeschikt betekent de kogel.


Hoe het verhaal afloopt, ga ik hier niet verklappen. Wel dat het (gelukkig) geen happy-end wordt en dat de marathon in het Amerika van het boek een mediaspektakel van jewelste is en rechtstreeks op tv wordt uitgezonden. En dat het dagenlang overdag en ’s nachts rijendikke toeschouwers aantrekt die willen zien hoe een deelnemer wordt afgeschoten en met gejuich ontvangen wordt. Wel een ietwat langdradig boek maar waarbij er in elk hoofdstuk wel een slachtoffer valt dus altijd wat te beleven voor het slapen gaan.

ISBN: 978-90-245-7806-1

Publicatiedatum: 05 januari 2018