Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


INTERVIEW MET STÉFAN BOUSMA
BEHEERDER VAN "DOMAINE LES FORGES"

Door : Wil Maaswinkel 

Stéfan, je hebt gedurende 18 jaar op meerdere plaatsen in de LO/Sport gewerkt. Dus veel Vrienden LO/Sport kennen je. Maar er zijn ook LO/Sportvrienden, die je nog niet kennen. Kun je vertellen waar je bij de Koninklijke Landmacht hebt gewerkt en wat je als LO/Sportinstructeur hebt gedaan?

In 1998 ben ik opgekomen op de KMS en werden wij in een stage-setting geplaatst op de Winkelman-kazerne o.l.v. Herman Woesthuis. Daarna naar de Saksen-Weimar Kazerne in Arnhem. Omdat de eenheid (11 Afdra) op uitzending ging en het plan was om de kazerne te verkopen, ging ik naar de Tonnetkazerne. Beide waren voor korte termijn, want in 2000 ben ik naar de Oranje Kazerne gegaan. Die splitsten het jaar erop in twee sportgroepen (OK en GHK) en ik mocht de opbouw van Groot-HeideKamp meemaken. Na een uitstapje op de KMS kwam ik in Garderen. In 2005 wederom weer terug naar de GHK, waar het in 2006 vreselijk mis ging met mijn knie toen ik omgehangen van de muizetrap afsprong: een jaar revalideren tot gevolg. In 2009 ben in sergeant-majoor geworden in Garderen, maar in 2010 was ik alweer weg, omdat ik naar Bad Reichenhall mocht. Na drie jaar wandelen in de bergen weer terug op het oude nest, de Oranje Kazerne, waar ik mijn laatste diensturen slijt.

Met wie heb je, in welke periode, samengewerkt en heb je hier nog (mooie) herinneringen aan? Heb je nog tips voor collega’s of voor de LO/Sport in de KL?

In bijna 18 jaar tijd natuurlijk enorm veel collega’s meegemaakt. Een hoogtepunt was de opbouw van Sportbureau GHK, waar ik met Jon Tak, Robbie Peeters, Robert Wanders, Michael Lapod, Bart Mason, Nick Hartjes en vele anderen een fantastische tijd heb meegemaakt. Een ander hoogtepunt was mijn periode Bad Reichenhall, waar ik bijna de hele LO/S-organisatie en een groot deel van de Landmacht voorbij heb zien trekken. Samen met Gert Borneman, Ron Kaag, Robert Meijer en Rob van de Sluis heb ik hier mijn mooiste dienstjaren mogen ervaren. Ik kan deze mannen niet genoeg bedanken voor deze tijd. Hard werken, maar ook hard ontspannen. 

Tips voor collega’s: ik vind dat het groepsgevoel langzaam overgaat in individualisme. Dat ligt mede aan de nieuwe manier van solliciteren. Nu moet je jezelf verkopen (e-portfolio, POP/PAP e.d.), terwijl dat vroeger al lang bekend was, omdat je de ballen uit je broek had gewerkt. De individualisering leidt er nu toe dat er ongezonde strijd komt tussen collega’s. Met vele gevolgen (ook voor de lessen) van dien. Ik vind dit een hele schadelijke ontwikkeling.

Uit je mail heb ik begrepen dat je in Frankrijk een Villapark gaat beheren. Elke droom begint met een eerste stap. Kun je vertellen hoe deze droom is begonnen?

Deze droom is geboren uit een wens van het gezin. Ik vroeg me af of ik tot mijn 65 e sportinstructeur wilde blijven en mijn vrouw wilde graag wat meer uitdaging. Kortom, we wilden wat anders. Na Bad Reichenhall zijn we op zoek gegaan naar de passende oplossing voor deze wens. In eerste instantie de pijlen gericht op lunchrooms, eetcafés en zelfs campings, maar na een vakantie in Frankrijk - Bij het uitchecken van de vakantie zei ik tegen de beheerder “Als je ooit nog eens een vervanger zoekt, dan staat ie voor je”. Waarop hij reageerde dat hij het jaar erop naar een groter park zou gaan, dus dat deze functie beschikbaar zou komen. Het balletje is blijven rollen en van het een kwam het ander. -lag de oplossing ineens zo bij ons op het bord. Dit konden we niet laten lopen. 

Kun je ons wat vertellen over het villapark waar je aan de slag gaat? Op welke website kunnen we nog meer informatie vinden?

Het villapark “Domaine Les Forges”, waar wij beheerder van worden, is een van de vijf villaparken die door France Comfort wordt gerund. Het is het meest noordelijke park, zodat je er in zo’n 9 uur rijden vanuit Nederland bent, maar zodanig zuidelijk dat het klimaat er voor zorgt dat de zomer een maand eerder begint en twee maanden langer duurt dan de zomer in Nederland.
In navolging wat ik in Amerika als zeer positief heb ervaren, heb ik korting kunnen regelen voor militairen en reservisten. Op vertoon van de Smartcard of Veteranenpas krijgen ze 10% korting in het hoogseizoen en zelfs 15% in het naseizoen. Deze kortingen komen bovenop acties vanuit France Comfort. Dus erg aantrekkelijk.
Voor meer informatie kun je kijken op
www.francecomfort.com of een mailtje sturen naar bousm@live.nl.

Het adres van het park is: 7 Le Bois Senis; 79340 Les Forges; France

 


 


Pittoresk huisje

Koel zwembad

Heb je al een beeld wat jouw rol wordt, met wie je gaat samenwerken en hoe het werk is georganiseerd?

Onze rol bestaat uit drie deeltaken: we zijn verantwoordelijk voor de receptie, voor het onderhoud van de tuinen en heggen en voor het schoonmaken van de villa’s. Dat gaan we met het hele gezin doen, aangevuld met mijn schoonmoeder. Mijn vrouw en haar moeder zullen zich richten op de receptie en de (controle van de) schoonmaak, terwijl ik me ga richten op het onderhouden van de tuinen en de animatie. Onze twee kinderen gaan daar naar de Franse lokale school. 

Wat verwacht je, bij je nieuwe job, te hebben aan de ervaringen uit je tijd bij de Koninklijke Landmacht en LO/Sportorganisatie?

Ik denk dat ik een heleboel dingen vanuit Defensie meeneem. Zo denk ik aan moed, initiatief, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, creativiteit, incasseringsvermogen, plannen en organiseren, discipline, mensgericht, integer, etc. etc. Ik kan eigenlijk het hele competentiewoordenboek invullen. Gewoon hard werken als het moet en ontspannen wanneer het kan.

                               De mooiste golfbaan van Frankrijk: Domaine les Forges

Staan er nog (nieuwe) ontwikkelingen op stapel in de branche waarin je nu actief wordt, of komt die vraag te vroeg en ga je in de toekomst op www.fitforaction.nl daarover iets vertellen?

Naast de kortingsactie voor militairen en reservisten is er voorlopig nog geen ontwikkeling. We hebben wel plannen, maar willen onszelf niet in het eerste seizoen al voorbij rennen. Zo denken we aan een vitaliteitsprogramma en excursies, maar dat moet de toekomst ons maar uitwijzen. We houden wel contact via www.fitforaction.nl met de mensen met de mooiste baan in Nederland; de militaire sportinstructeurs.